Informatie over hoornaars,

De Aziatische hoornaar

 

De Europese hoornaar

 

 

 

Aziatische hoornaar bedreiging voor honingbijen

 

 

Hoe is de hoornaar en andere soorten te herkennen?

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) komt van nature voor in Azië, maar is een aantal jaren geleden in het zuiden van Europa terecht gekomen. Geleidelijk raakt de soort verspreid over Europa. Met het warmer worden van het klimaat zal in ons land deze wesp zijn intrede doen. Geen goed nieuws voor imkers. Deze hoornaar soort kan een bedreiging vormen voor honingbijen. In Nederland is de Aziatische hoornaar in augustus 2017 gesignaleerd in Dreischor, Schouwen-Duiveland.

Zwart borststuk, gele poten en gele ring in het achterlijf

Met het informatieblad is het mogelijk om deze soort te onderscheiden van andere insecten die lijken op de Aziatische hoornaar. Opvallende kenmerken zijn een zwart borststuk, gele poten en een duidelijk gele ring in het achterlijf.

Er zijn veel soorten die lijken op de Aziatische hoornaar, de kans is dus groot dat u een andere soort waarneemt. De Europese hoornaar (Vespa crabro) lijkt erg op de Aziatische, maar is een bij wet beschermde soort. Sla hem dus niet dood!

Als u tòch het vermoeden heeft een Aziatische hoornaar te herkennen, doe dan het volgende:

Maak een foto.

Gebruik het identificatieblad om te achterhalen welke soort u heeft gezien: Identificatieblad Aziatische Hoornaar. Er is een grote kans dat u de Europese hoornaar (Vespa crabro) of de hoornaarzweefvlieg (Volucella zonaria) heeft gezien.

Heeft u nog steeds het vermoeden dat u een Aziatische hoornaar hebt gezien, geef uw waarneming dan door via www.waarneming.nl  of www.telmee.nl. Deze waarnemingen worden vervolgens gecontroleerd en komen bij de juiste instanties terecht.

 

 

    Identificatie informatieblad Mogelijke verwisseling wespennesten

 

Contactgegevens

Voorzitter:
Marja Bastiaansen-Van Tiggelen


Penningmeester:
Ellen van Beers


Secretaris:
Goof Hagens
Vlietweg 14, 4704 RB Roosendaal

bijenhoudersdewalvanbrabant@gmail.com